Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.
Zagadka kręgów, tym razem nie w zbożu
18 lutego 2015, 07:28Nie mogąc samodzielnie rozwiązać zagadki kręgów, które powstały ok. 492 mln lat temu na dnie morskim Wisconsin, paleontolodzy poprosili o pomoc amatorów.
Kanadyjczycy twierdzą, że odkryli gen otyłości
12 sierpnia 2015, 11:20Naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej odkryli gen, który może stanowić istotną przyczynę otyłości. Koduje on białko 14-3-3zeta i znajduje się w każdej komórce ciała.
Grzyb z cisa kluczem do pozyskania tańszego leku przeciwnowotworowego
1 października 2015, 07:58Badanie pożytecznych grzybów (endofitów) z cisów może pozwolić na produkcję tańszego leku przeciwnowotworowego paklitakselu.
Liwidacja świądu za pomocą przezczaszkowej stymulacji prądem stałym
1 grudnia 2015, 07:28Drapanie usuwa na chwilę świąd, ale w nadmiarze powoduje uszkodzenia skóry, które sprzyjają dalszemu podrażnieniu i drapaniu. By zlikwidować błędne koło przewlekłego świądu, prof. Ryusuke Kakigi z japońskiego Narodowego Instytutu Nauk Fizjologicznych postanowił potraktować go jak ból
Pierwsza taka czarna dziura
15 stycznia 2016, 17:56Profesor Tomoharu Oka z japońskiego Keito University oraz jego zespół zaobserwowali sygnały, które wskazują na istnienie w pobliżu centrum Drogi Mlecznej średnio masywnej czarnej dziury. Masę obiektu oceniono na około 100 000 razy większą o masy Słońca.
Nagły zwrot w sporze Apple'a z FBI
22 marca 2016, 13:32W sporze pomiędzy Apple'em a FBI nastąpił niespodziewany zwrot. FBI, które domagało się, by sąd zmusił Apple'a do odblokowania iPhone'a należącego do zamachowca z San Bernardino, złożyło do sądu wniosek o odwołanie dzisiejszej rozprawy i przeniesienia jej na przyszły miesiąc
Refluks uszkadza przełyk, powodując stan zapalny
18 maja 2016, 11:46Przez ponad 80 lat uważano, że błona śluzowa pacjentów z chorobą refluksową przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease, GERD) jest uszkadzana chemicznie przez kwas, tymczasem najnowsze badania wykazały, że zniszczenia zachodzą w wyniku wyzwalanej przez cytokiny odpowiedzi zapalnej.
Wszechkierunkowe koła do wszystkiego, co się na kołach porusza
30 czerwca 2016, 13:41Londyński wynalazca William Liddiard stworzył koła, które pozwalają samochodom osobowym przemieszczać się w dowolnym kierunku.
Historyk kulinariów: chrzest Mieszka oznaczał szok gastronomiczny
19 sierpnia 2016, 13:02Choć o tym, co jedzono na naszych ziemiach w czasach chrztu Mieszka, wiadomo niewiele, można przyjąć, że dla ludów tej części Europy przyjęcie chrześcijaństwa skutkowało "szokiem gastronomicznym" – uważa historyk kulinariów z UMK w Toruniu Jarosław Dumanowski.